Όλοι έχουμε κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες αμέσως μετά το φαγητό. Κάποιοι έχουν την τάση για έναν υπνάκο, άλλοι γυμνάζονται για να κάψουν τις θερμίδες, άλλων η όρεξη τραβάει «κάτι για να γλυκαθούν» ή «ένα τσιγαράκι μετά το φαγητό είναι ότι πρέπει».

Αυτές οι συνήθειες είναι μερικές από τις πιο «κλασσικές» που έχουν -σχεδόν- όλοι μετά το φαγητό, έτσι και εσύ, όμως ήξερες ότι δεν κάνουν καλό στον οργανισμό σου;!

Δες 5 + 1 συνήθειες που πρέπει να περιορίσεις αμέσως μετά το φαγητό:

1. Κάπνισμα

cigarette after food - smoking after meal
dailyhealthguard.com

Είναι ευρέως γνωστό ότι γενικότερα το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Ήξερες όμως ότι το να καπνίζεις αμέσως μετά από ένα γεύμα σου δεν είναι απλά κακό, αλλά καταστροφικό για την υγεία σου;!

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως μόλις ένα τσιγάρο μετά το φαγητό ισοδυναμεί με 10, αφού το πεπτικό σύστημα εκείνη την ώρα επηρεάζεται από όλο σου το σώμα και η νικοτίνη μειώνει το οξυγόνο στο αίμα.

2. Ντους – Μπάνιο

avoid-shower-after-meal-for-better-health
brightside.me

Ένα μπανάκι μετά το φαγητό είναι για πολλούς ότι πρέπει για να χαλαρώσουν μετά από μια δύσκολη – βαρυφορτωμένη μέρα.

Ναι μεν χαλαρώνεις, όμως στην πραγματικότητα εκείνη την ώρα σοκάρεις τον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «συγκεντρωθεί» στην διαδικασία της πέψης. Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, ενώ την ώρα της πέψης κανονικά θα έπρεπε να γίνεται συγκέντρωση του αίματος από το πεπτικό σου σύστημα στο στομάχι – κάτι που εμποδίζεις με το μπάνιο.

3. Κατανάλωση ροφημάτων

avoid drinking coffee after a meal
stokpic – pixabay.com

Είναι συνηθισμένο σε πολλά εστιατόρια, ταβέρνες κλπ να σε κερνάνε καφέ ή τσάι μετά το φαγητό. Εσύ φυσικά ανυποψίαστος από το τι μπορεί να σου προκαλέσει, αλλά και για να μην χάσεις το δωρεάν – κέρασμα λες «Ναι! Ας πιούμε κι ένα καφεδάκι».

Αυτό είναι ακόμη ένα λάθος που κάνεις μετά το φαγητό! Η καφεΐνη (που εμπεριέχεται σε διάφορα ροφήματα και όχι μόνο στον καφέ) μειώνει κατά πολύ τη δράση του σιδήρου στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή πέψη των τροφών.

4. Κατανάλωση φρούτων

don't-eat-fruits-after-a-meal
bruce mars – pexels.com

Μπορεί τα φρούτα να είναι συνδεδεμένα στο μυαλό μας ως η πιο υγιεινή επιλογή, όμως, όταν τα καταναλώνεις αμέσως μετά το γεύμα σου, παραμένουν στο στομάχι για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν αέρια και τοξίνες συμβάλλοντας στο πρήξιμο, στους στομαχόπονους, ακόμα και στην εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Γι’ αυτό προτίμησε να τα τρως είτε ως σνακ ανάμεσα στα γεύματά σου (αφού περάσει τουλάχιστον 1 ώρα από το προηγούμενο γεύμα) ή όταν το στομάχι σου είναι εντελώς άδειο, άρα θα φας φρούτα ως γεύμα.

5. Γυμναστική

don't work out after a meal
nbcnews.com

Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην αφήσει τον οργανισμό σου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιείχε το γεύμα σου.

Η γυμναστική μετά το φαγητό εκτός από εντερική δυσλειτουργία και καθυστέρηση της πέψης, μπορεί επίσης να οδηγήσει και στην πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με το e-food.gr, όποταν «αν θέλεις να παραμείνεις σε φόρμα, άφησε τις ασκήσεις για αργότερα».

6. Ύπνος

avoid-sleeping-after-eating
webmd.com

Για το τέλος σου κράτησα την -ίσως- πιο αγαπημένη συνήθεια όλων! «Μέτα το φαγητό πάει ένας υπνάκος», αγαπημένη έκφραση πολλών.

Αν και εσύ είσαι της ίδιας άποψης, μάλλον ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις, αφού όπως είναι γνωστό, όταν κοιμόμαστε, μαζί με το μυαλό μας, «κοιμούνται» και όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του σώματός μας.

Αυτό φυσικά ισχύει και για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η πέψη ενός γεύματος μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 5 ώρες (αναλόγως του τι κατανάλωσες), άρα θα χρειαστεί να περιμένεις πριν πας για ύπνο!

Εσύ ποιες από αυτές τις συνήθειες έχεις μετά το φαγητό;