Ο σκύλος, λένε από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα, πως είναι ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Αυτό -ίσως- να το έχεις ήδη επιβεβαιώσει και μόνος/η σου αν έχεις για κατοικίδιο ένα σκύλο!

Τα αγαπημένα τετράποδα του ανθρώπου αποδεικνύουν καθημερινά την αγάπη τους προς το «αφεντικό» τους, που γίνεται γι’ αυτά η οικογένειά τους!

Όμως, όσο και να αγαπάτε ο ένας τον άλλο, η «σχέση» ανάμεσά σας δεν παύει να έχει και τα αρνητικά της, όπως κάποιες συνήθειες του σκύλου σου που σε ενοχλούν. Το γαύγισμα όλο το βράδυ για παράδειγμα…

Αλλά, αλήθεια νομίζεις ότι εσύ είσαι «τέλειος/α» για το κατοικίδιό σου; Όχι βέβαια! Nobody’s perfect…

Δες πιο κάτω ποιες συνήθειές σου δεν αρέσουν καθόλου στον σκύλο σου!

1. Του «κάνεις» υπερβολικές αγκαλιές!

hug your dog - dogs don't really like hugs
thebark.com

Βάλε επιτέλους ένα όριο στις αγκαλιές σου, γιατί μπορεί εσύ να θέλεις να αγκαλιάζεις το σκυλάκι σου όλη την ώρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει και το ίδιο…

Ο άνθρωπος έχει στην φύση του να πιστεύει και να νιώθει ότι οι αγκαλιές μπορούν να εκφράζουν την υποστήριξη, την αγάπη, τη χαρά, τη συμπόνια και άλλα συναισθήματα. Όμως, τα σκυλιά, σαν ζώα, δεν εξελίχθηκαν με τον ίδιο τρόπο.

Αντί για συντροφικότητα, σύμφωνα με το newsbeast.gr, όταν ένας σκύλος τοποθετεί το μπροστινό του πόδι στο πίσω μέρος ενός άλλου σκύλου, αυτό θεωρείται ως μια πράξη κυριαρχίας. Άρα, ο σκύλος σου, ανεξάρτητα με τις δικές σου προθέσεις, όταν τον αγκαλιάζεις θεωρεί πως προσπαθείς να του ασκήσεις την κυριαρχία σου!

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά σκυλιά, κάποιες φορές, δαγκώνουν ή αγριεύουν στην προσπάθειά σου να τα αγκαλιάσεις…

Υπάρχουν όμως και (τα γλυκούλια μου) ορισμένα που μπορεί να ανεχτούν μερικές από τις αγκαλιές σου, δείχνοντας μεγάλη υπομονή, όσο και αν νιώθουν φόβο ή απειλή!

2. Του μιλάς περισσότερο από όσο χρειάζεται!

talking-to-your-dog-things-that-dogs-dont-really-like
dogster.com

Οι σκύλοι προτιμούν την γλώσσα του σώματος, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, ο οποίος εκ φύσεως έχει μάθει να επικοινωνεί με την ομιλία – γλώσσα.

Η συνήθειά σου να δίνεις λεκτικές εντολές στον σκύλο σου δεν είναι κάτι κακό, όμως ίσως να είναι αχρείαστο, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να καταλάβει πλήρως την ανθρώπινη γλώσσα.

Κανείς δεν αμφισβητεί -φυσικά- ότι οι σκύλοι είναι τετραπέρατα ζώα και ότι μπορεί να είναι σε θέση να συμπεράνουν τι μπορεί να σημαίνουν μερικές λέξεις, όμως αυτό στο οποίο βασίζονται για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, είναι κυρίως η «γλώσσα του σώματος»!

3. Του χαϊδεύεις το κεφάλι και τη μουσούδα συνεχώς!

pat your dog - thing that a pet dont like
iradio.ie

Οι πλείστοι από εμάς πιστεύουμε ότι αρέσει στο κατοικίδιό μας να του κάνουμε χάδια στο κεφάλι και τη μουσούδα! Στην πραγματικότητα όμως, ακόμη κι όταν το δέχονται – επιτρέπουν σε κάποιον που εμπιστεύονται και γνωρίζουν καλά, τα περισσότερα σκυλιά δεν το απολαμβάνουν όσο νομίζουμε…

Βάλε για λίγο τον εαυτό σου στην θέση του σκύλου σου και σκέψου. Πώς θα ένιωθες αν σου χτυπούσε κάποιος ελαφρά το κεφάλι, ή αν σου χάιδευε συνεχώς το μάγουλο; Ή ακόμη χειρότερα… πώς θα ένιωθες αν κάποιος άγνωστος προσπαθούσε να «απλώσει χέρι» στο πρόσωπό σου ξαφνικά; Σίγουρα δεν θα ήταν και το καλύτερό σου!

Προτίμησέ, λοιπόν, να χαϊδεύεις απαλά τη ράχη του σκύλου σου ή ακόμη καλύτερα την κοιλιά του κοντά στην καρδούλα του… Σίγουρα θα το λατρέψει, το ίδιο και εσύ!

4. Πλησιάζεις ένα ξένο σκυλί!

sad dog smelling other dogs on you
thespruce.com /alvarez/Getty Images

Όπως ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ξεχωριστή μυρωδιά, έτσι και τα ζώα. Ο σκύλος σου, λοιπόν, μπορεί να καταλάβει μόνο και μόνο από την μυρωδιά σου ότι έχεις πλησιάσει κάποιο άλλο σκυλί.

Αυτό, μπορεί εσύ να μην το θεωρείς και τόσο κακό, όμως το κατοικίδιό σου νιώθει να απειλείται η «θέση» του στην καρδιά σου, αφού πιστεύει πως αυτό το ξένο σκυλί θα το αντικαταστήσει ή θα «εισβάλει» στο σπίτι του και θα «κλέψει» την αγάπη σου.

Φρόντισε πριν πας στο δικό σου κατοικίδιο να κάνεις ένα μπανάκι και να φορέσεις καθαρά ρούχα μετά την «επαφή» σου με ένα ξένο σκυλί, έτσι ώστε να μην ζηλέψει το «μωρό» σου!

Ποιες από αυτές τις λάθος συνήθειες έχεις εσύ; Ήξερες ότι ενοχλούν το σκύλο σου;