Η ιστορία της «εναέριας» – θα μπορούσαμε να ονομάσουμε – ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια της πτήσης ξεκίνησε πριν από περίπου έναν αιώνα!

Όλοι απολαμβάνουμε περισσότερο μίας μεγάλης διάρκειας πτήση όταν έχουμε «παρέα» μία καλή ταινία/ σειρά ή την αγαπημένη μας μουσική… Σωστά;

Ε λοιπόν αυτό δεν είναι μια «ιδέα» της σύγχρονης «αεροπορικής» ιστορίας, αλλά για να βρούμε από πού ξεκίνησε η ιστορία της ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, χρειάζεται να πάμε αρκετά πίσω στον χρόνο!

Δες την ιστορική αναδρομή της «εναέριας» ψυχαγωγίας:

Η αρχή μίας καινοτομίας – Πώς ξεκίνησαν όλα:

First-In-Flight-Film-1921-The first movie ever to be enjoyed inflight was Howdy Chicago-Aeromarine-airways
aircraftinteriorsinternational.com/1921- The first movie ever to be enjoyed in-flight was ‘Howdy Chicago’

Τον Αύγουστο του 1921, ένα αεροσκάφος της “Aeromarine Airways” έκανε τον γύρο της λίμνης του Μίσιγκαν με 11 επιβάτες, ώστε να τους προβάλει την ταινία «Howdy Chicago!», μία ταινία μικρού μήκους που προωθούσε την πόλη!

Ήταν δηλαδή μία «διαφημιστική πτήση» και φυσικά – τότε οι ταινίες κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν είχαν την ίδια σημασία όπως σήμερα.

Η ψυχαγωγία στο αεροπλάνο με την σύγχρονη μορφή που γνωρίζουμε ήρθε πολύ αργότερα, αλλά αυτή η πρώτη «διαφημιστική πτήση» του 1921 αποτέλεσε τη γέννηση αυτής της αεροπορικής ψυχαγωγίας, που τώρα -πλέον- επιτρέπει στους επιβάτες να επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες ταινίες, σε τραγούδια, σειρές, ακόμη και περιήγηση στο διαδίκτυο, ή και την παρακολούθηση ενός Live αθλητικού αγώνα κατά τη διάρκεια μιας πτήσης!

Άρα, αν έχεις κι εσύ επιβιώσει κάποτε σε μια μακρινή πτήση βλέποντας όλα τα επεισόδια του “La Casa de Papel” ή της αγαπημένης σου τελοσπάντων σειράς, τότε οφείλεις «ευγνωμοσύνη» σε αυτή την Αμερικάνικη εταιρία!

Η “Aeromarine Airways” ήταν στην πραγματικότητα «υπεύθυνη» για μια σειρά πρωτοβουλιών!

awialab-aeromarine-first-laggage-label-1920-21
timetableimages.com/”Nostalgia Panamericana” by Don Thomas, 1987/ The only preserved copy of Aeromarine West Indies Airways’ baggage label from December 1920 – the world’s first. Removed from an old suitcase in the 1940s, its original background colour was light blue.

Η συγκεκριμένη εταιρία ήταν αυτή που έκανε την πρώτη προγραμματισμένη διεθνή υπηρεσία της Αμερικής (Key West to Havana, 1920), παρήγαγε την πρώτη ετικέτα αποσκευών (baggage tag) στον κόσμο (1920-21) και άνοιξε το πρώτο γραφείο αεροπορικών εισιτηρίων της Αμερικής (Chicago, 1922). Παρά τις καινοτομίες αυτές, η διάρκεια «ζωής» της ήταν σύντομη – μόλις 4 χρόνια.

Τι ακολούθησε:

world's-first-aircraft-cinema-the-lost-world-movie-showed-above-the-world-with-imperial-airways-ltd-in-flight-films-entertainment-history
paleofuture.gizmodo.com/Getty Images; Photo illustration of the Chicago in-flight movie via Aerial Age magazine

Η πρώτη «ταινία εν πτήση» (in-flight film) της Βρετανίας πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 1925. Σε μια πτήση της “Imperial Airways” από το αεροδρόμιο Croydon προς το Παρίσι, προβλήθηκε η ταινία “The Lost World”, μια «σιωπηλή» ταινία του Sir Arthur Conan Doyle.

Στο πιο κάτω video βλέπουμε το προσωπικό του αεροσκάφους να μεταφέρει γιγάντια «ρολά» στο αεροσκάφος, ώστε οι επιβάτες να απολαύσουν την ταινία τους σε μια εντυπωσιακά μεγάλη οθόνη προβολής!

Η εταιρία “Imperial” «άντεξε» περισσότερο από την “Aeromarine”, αλλά μετά από 15 χρόνια πτήσης των Βρετανών στις αποικίες τους, άλλαξε χέρια και έγινε “BOAC” το 1939, η οποία με τη σειρά της στη συνέχεια έγινε η γνωστή “British Airways” το 1974.

Φυσικά, μετά κι άλλες αεροπορικές εταιρείες ακολούθησαν το προβάδισμα της “Imperial”, προβάλλοντας τις δικές τους διαφημιστικές ταινίες κατά τη διάρκεια των πτήσεων τους. Ακόμη κάποιες εταιρίες «το πήραν ένα βήμα παραπέρα» και ψυχαγωγούσαν τους επιβάτες τους με ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές!

1941: Η διασκέδαση κατά τη διάρκεια της πτήσης ήρθε με τη μορφή ζωντανής μουσικής και τραγουδιού και το in-flight entertainment γινόταν όλο και πιο δημοφιλή! Οι αεροπορικές εταιρίες, σύμφωνα με το imagikcorp.com, προσλαμβάνουν ηθοποιούς και τραγουδιστές οι οποίοι θα διασκεδάζουν ζωντανά τους επιβάτες.

Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση Τύπου πάνω σε αεροπλάνο μεταφοράς Ναυτικών φορτίων.

Η πραγματική «γέννηση» της “in-flight” ψυχαγωγίας:

Andreas-Spaeth-tweet-First attempt at installing inflight screens @KLM in first DC-8 1964. Unsurprisingly the neck-breaking location of the #IFE devices made them short-lived #KLM100 #PaxEx
twitter.com/SpaethFlies

Η πραγματική γέννηση των “in-flight” ταινιών έγινε κατά τη δεκαετία του ’60!

Ο David Flexer, επαγγελματίας του κινηματογράφου με έδρα το Τενεσσί (πολιτεία των ΗΠΑ), πέρασε τέσσερα χρόνια και ξόδεψε ένα εκατομμύριο δολάρια, επινοώντας μια μέθοδο προβολής ταινιών σε αεροσκάφη που θα ήταν πιο ελαφριά, συμπαγής, αυτόματη – και θα πληρούσε την έγκριση της FAA.

Το 1961, η “Trans World Airlines” (TWA) αγόρασε την ιδέα και το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη προβολή ταινιών σε κανονική προγραμματισμένη πτήση!

TWA ~ 1961 ~ Movies In flight ~ another TWA first!
facebook.com/Jan Lloyd‎-TWA

Έτσι, λοιπόν, η 1η ταινία που προβλήθηκε ήταν η “By Love Possessed”, ένα δράμα με την Lana Turner που αφορούσε την αγάπη και την αυτοκτονία.

Τα προβλήματα – «μειονεκτήματα»:

apex.aero/Getty Images – Vogue models wearing pneumatic headsets, which were à la mode in the 1960s.

Ο ήχος παρέμεινε ένα ζήτημα, παρά την εισαγωγή των ακουστικών (headphones) το 1963.

Ένα ακόμη πρόβλημα αποτελούσε και η ποικιλία των προβαλλόμενων ταινιών, η οποία δεν ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα «Συχνοί ταξιδιώτες αλλάζουν ήδη τις κρατήσεις τους, ώστε να αποφύγουν να δουν την ίδια ταινία δύο φορές και με τη συνεχή έμφαση που δίνει στο Hollywood στο “sexy” και το εντυπωσιακό, δεν είναι εύκολο να βρεις αρκετές ταινίες για να κάνεις έκκληση και στο οικογενειακό εμπόριο».

Πώς ακριβώς προβάλλονταν οι ταινίες εν πτήση;

1980-1990s-aircrafts-monitors-in-flight-entertainment-history
fly.com/ The biggest revolution in IFE was Northwest Airlines’ in-seat, 2.7-inch LCD monitor & on-demand selection of audio & video channels in 1988. This feature has defined today’s passenger viewing experience. Virgin Atlantic was the first airline to offer these screens across all its flights in 1991.

Κατά τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι οθόνες που μπορούσαν να χρησιμοποιούν LaserDiscs ή βιντεοκασέτες, τοποθετούνταν σε «βολικές» θέσεις πάνω στο πίσω μέρος του καθίσματος, σε κάθε δύο ή τρεις σειρές. Αυτό είχε γίνει το «πρότυπο» κατασκευής όλων των νέων αεροσκαφών της εποχής.

Αυτό, σηματοδότησε την έναρξη της κινηματογραφικής εμπειρίας κατά την πτήση, που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πλέον εξοικειωμένοι με αυτού του είδους “in-flight” ψυχαγωγία!

Φυσικά, τότε, ακόμη η τεχνολογία δεν ήταν όσο εξελιγμένη είναι σήμερα, άρα ο καθένας στο αεροπλάνο δεν μπορούσε να βλέπει αυτό που ήθελε, αλλά έπρεπε όλες οι θέσεις που είχαν την ίδια οθόνη να παρακολουθούν την ίδια ταινία (μία ταινία family-friendly, φυσικά), όπως αναφέρει το telegraph.co.uk!

Ο κάθε επιβάτης χρησιμοποιούσε τα δικά του ατομικά ακουστικά, τα οποία ήταν συνδεδεμένα στο κάθισμά του. Όπως καταλαβαίνεις αυτό ήταν ένα μικρό πρόβλημα, αφού σε περίπτωση που κάποιος χρειαζόταν να επισκεφθεί την τουαλέτα για λίγο… τότε δεν είχε άλλη επιλογή από το να χάσει ένα μέρος της ταινίας.

Παρά τα προφανή μειονεκτήματα, ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, ειδικά για τα δεδομένα της τότε εποχής.

Video-gaming στον αέρα:

video-games-gaming-in-airplane-history-of-in-flight-entertainment
pro-sky.com/Emirates

Το 1975, η “Braniff Airlines” έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρία που προσέφερε βιντεοπαιχνίδια κατά την πτήση, δίνοντας στους επιβάτες της την ευκαιρία να παίζουν “Pong”, σύμφωνα με την Fly.com.

Η “Braniff” λειτουργούσε κυρίως στις μεσοδυτικές και νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική.

Το πρώτο “app” (#not) για έλεγχο προόδου πτήσης!

Young Woman Pointing on Map on Airplane Device Screen
istockphoto.com/Kosamtu

Tο “Airshow”, ήταν ο πρώτος ενσωματωμένος χάρτης που επέτρεπε στους επιβάτες να παρακολουθήσουν την πρόοδο της πτήσης τους και εισήχθη το 1982! Μπορούμε να πούμε ότι ήταν κάτι σαν πρόγονος των σημερινών “apps” που υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό.

Η εξέλιξη της αρχικής ιδέας μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας:

seat-back-entertainment-in-flight-films-airplane
traveller.com.au/ iStock

Το 1988, η “Airvision”, θυγατρική της ολλανδικής εταιρίας ηλεκτρονικών ειδών “NV Philips”, παρουσίασε τα πρώτα πραγματικά σύγχρονα συστήματα ψυχαγωγίας ατομικών καθισμάτων (first back-of-seat individual screens), προσφέροντας βίντεο και ήχου «κατά παραγγελία» (σε οθόνες LCD – 2,7 ιντσών), καθώς και μια επιλογή για παραγγελία τροφίμων και ποτών, καθώς και άλλων αφορολόγητων αγαθών.

Η “Virgin Atlantic” ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρία που προσέφερε ψυχαγωγία στο κάθισμα, εγκαθιστώντας τα συστήματα σε όλες τις κατηγορίες – “all flight classes”, το 1991!

Η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιήθηκε το 1996, όταν η “Delta Air Lines” πρόβαλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ενώ το πρώτο ηλεκτρονικό e-mail που παραδόθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης, ήταν σε πτήση Τύπου “Air Canada”, στις 17 Ιανουαρίου 2001.

Τι ισχύει σήμερα;

netflix-in-airplane-in-fight-entertainment-through-years-history-of-first-movies-on-air
engadget.com/Virgin America

Σήμερα, πλέον, μετά από όλα αυτά θεωρούμε δεδομένη την δυνατότητα ψυχαγωγίας στον αέρα, με την πρόσβαση στο Internet και την απεριόριστη χρήση gadget να αποτελούν τον «κανόνα» στην in-flight ψυχαγωγία.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες, που μαζί με την αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών που μεταφέρουν τις δικές τους συσκευές ψυχαγωγίας (π.χ. laptops, smart phones, tablets), έχουν αρχίσει να προκαλούν -ίσως- την κατάρρευση της «οθόνης καθίσματος».

Έτσι, αυτό που κάποτε ήταν μια πρωτοποριακή καινοτομία… πλέον άρχισε να μοιάζει με ένα παλιό (“old-fashioned”) και όχι και τόσο χρήσιμο ρούχο που θέλουμε να πετάξουμε!

Πώς σου φάνηκε η ιστορία εξέλιξης της in-flight ψυχαγωγίας; Εσύ τι κάνεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης;